HTML

Mese habbal

Sörkibeszélő oldal, alternatív komlóillóolajos pszichoterápiás kezelőegység, a habfürdős rehabilitációs programok lelkes támogatója. Isszuk, ízleljük, elemezzük, főzzük, erjesztjük, palackozzuk, az ereinkben is ez folyik. Ha érdekel a sör, itt a helyed.

Mesék habbal Fészbukon

Mesék habbal Instagramon

Erről beszélünk

  • Masoko: mangó-passionfruit trópusi felhő, Gratulálok, bazd+ (2017.12.02. 11:14) A Róth-féle sörök - Távoli Galaxis reloaded
  • lilakutyak: Tényleg nagyon jó volt, ill. még van, de nagyjából pénteken elfogy :) (2014.01.14. 12:11) Tömény élvezet
  • zsombibacsi: @blogkomment: Kedves kommentelő! Nem szeretném hosszú és túlmagyarázott mondatokkal kihúzni a mo... (2014.01.02. 15:05) Pandora most reményt ad
  • zsombibacsi: @Impavidus Mortalium: köszi :) (2013.12.29. 20:07) Bajor vidékeken
  • zsombibacsi: @pif: Igen, ez valahogy azonnal beugrik, mondjuk esetemben ez azért nagyban annak is köszönhető, h... (2013.12.27. 19:00) A híres 90-es

Címkék

60 minutes IPA (1) 75 minutes IPA (1) 90 minutes ipa (1) Alcatraz (1) ale (1) Ale Capone (1) alphonse pale ale (1) Alulu (1) amber ale (1) american ipa (1) amerikai sör (7) angol sör (1) árpabor (2) Atlántica (1) Balkezes (1) Balkezes sörfőzde (1) Ballast point (1) barack (1) barleywine (1) barley wine (3) barna búzasör (1) barrel aged ale (1) Bastard (1) Bázis sörfőzde (1) Beer Hop Breakfast (1) belga ale (2) belga sör (1) Bierzauberei (1) Bigfoot sörfőzde (1) Birra del Borgo (1) Bizbaz (1) black ipa (3) Black jack (1) Black Path porter (1) Boogoop (1) brainless (1) Brainless on peaches (1) Brand Ale (1) Brewdog (2) brown ale (2) buckwheat ale (1) Butter brothers (1) búzasör (3) Cahoots (1) Campanie Cervisia (1) Cascade (1) Cellar lab brewery (5) Cherney Yusuff (1) Chicago (1) Citra (1) continuously hopped (2) Corvo azul (1) Crate lager (1) Csakajósör (3) cseh sör (2) dán sör (2) Die Fehler (1) Die Macht (1) Dogfish head (5) double ipa (1) dubbel (2) Dühös (2) dunkel (1) dunkel alt (1) dunkel weizen (1) Duvel (1) egyesület (2) Élesztő (5) Epic brewing (1) ESB (1) Esti Mese (2) extra ipa (1) fekete ipa (1) Fóti Märzen (1) Fóti Sörfőzde (1) Főzdefeszt (3) galaxy (2) gerilla (2) golden ale (1) Golden brown (1) Gólem (3) granitbock (1) Gribanc (1) gyógynövény (2) hajdina (1) házisör főzés (9) Herold (1) Hobgoblin (1) Hopfanatic (4) Hopfanatic Pub (2) hordóban érlelt (1) Horse juice (1) Horse Juice (1) imperial ipa (2) imperial pils (1) imperial stout (1) Importer (1) instagram (9) ipa (21) I hardcore you (1) Jackhammer (1) Jaipur (1) Jokerface (1) juharszirup (1) Kaltenecker (1) Kappitány (1) karácsony (1) Katalin cárnő (1) kenyér (1) Kézműves csemege (2) Kocour (2) költözés (1) komlólikőr (1) konferencia (5) König Ludwig (1) KontinentALE (1) koriander (1) kräuterbier (1) kräuter bier (1) Különleges Sörök Boltja (1) lager (1) Legenda (7) London Fields Brewery (1) love not war (1) Lupulus (1) magyar kézműves sör (13) magyar kézmves sör (1) mangó (1) Maori haka (3) maple sirup (1) märzen (1) Mean sardine (1) Mikkeller (2) Monyó Café (2) Moortgat (1) Mr. Fehér (1) Mr. Narancs (1) My antonia (2) Napalm (1) Németh Antal (4) német sör (1) Novemberrain pale ale (4) Oktoberfest (1) olasz sör (2) osztrák sör (3) pale ale (5) Pandoras Hop(e) (1) Paracelsus zwickl (1) Pardubicky (1) pezsgőélesztő (1) pezsgős sör (1) pils (2) Pokerface (1) polaris (1) porter (3) Portugália (1) portugál sör (3) Professzor Mannheim (1) Quarterback IPA (1) Razzia (1) red ale (1) rozsmaláta (1) russian imperial stout (2) rye (1) saját sör (5) Samurai (1) Sculpin IPA (1) Shoreditch triangle ipa (1) Sierra Nevada (1) Silver Street (1) Simcoe (1) skót sör (1) sör (2) sörfőzés (5) sörgyár (1) sörkoktél (1) Sörmanufaktúra (1) Sörök a möszjő vödréből (1) Sötét bunkó (1) Sötét Bunkó (1) Sovina (3) Stiegl (3) Stiegl bräuwelt (2) stout (4) Takács Péter (2) Tarrafa (1) Távoli galaxis (2) Thornbridge (1) Tibeer (3) Torpedo (1) tripel hop (1) Triple magnum super bitter quassia ale (1) Uinta bewing co (1) Vadia (1) Vörösbegy (1) waimea (1) weissbier (2) weizen (1) Weltenbummler (1) Wychwood Brewery (1) X-Mas Madness (1) Zagaia (1) Zöld király (1) zwicklbier (1) Címkefelhő

A nagy házisör teszt - Novemberrain Pale Ale

2013.12.11. 18:02 :: zsombibacsi

IMG_2492.JPG

A hétvégén lezajlott a Házisörfőző Konferencia, a fagyos szombati napon szinte roskadásig megtelt a Legenda Pub egyesületi terme, ami mindenképpen szép eredmény. Jó volt látni, hogy ennyi ember érdeklődik a házisörfőzés iránt, sokan jegyzeteltek, kérdeztek és saját tapasztalataikat is megosztották az előadások közben, ez pedig nagy hasznára vált főzőknek és lelkes rajongóknak egyaránt. Az előadások utáni sörkóstolás pedig kifejezetten érdekes eredményt hozott, egyben rávilágított arra is, hogy még ha ugyanazt a receptet is főzzük le, akkor is óriási különbség lehet két sör között.

Akik nem követték a konferencia híreit, azoknak most röviden: egy kísérleti sört főztünk le hatan, a koncepció lényege az volt, hogy ugyanazt a receptet főzzük le (Novemberrain Pale Ale itt), különbségek csak a használt vízben és az erjesztés vezetésében lehetnek. Minden egyszerűnek, könnyen kivitelezhetőnek hangzik. Ennek ellenére teljesen különböző sörök születtek, sokszor csak nyomokban voltak hasonlóságok fellelhetők. Szerencsére sikerült négy különböző palackból is lementenem itthoni kóstolásra (a maradék kettő sajnos/szerencsére teljesen elfogyott), így kicsit sterilebb környezetben is kielemezhettem őket. Az eredményekhez szándékosan nem írom oda, melyik sör kié volt (a fényképek sem kóstolási sorrendben vannak), a lényege ennek a cikknek inkább az, hogy felhívja arra a figyelmet, milyen sok pici részletből adódnak össze a megjelenő íz- és aromajegyek. Jöjjön tehát a nagy NRPA-teszt.

végleges koll 1.jpg

1.: A rozsdabarna színű, enyhén ködös sör, kicsit piszkosabb fehér, hamar illanó habot fejleszt. Száraz, fehérboros jellegű, csersavas, vágottfüves, enyhén citrusos aroma bukkan fel, nyomokban zöldalma is megjelenik. A kortyérzet először egy árpamalátás begyúrt kenyértésztás ízzel kezdődik, majd megjelenik az enyhén csersavas íz, kicsit el is uralkodik a sörön, talán csak a müncheni maláta kandikál ki kicsit az összképből, majd végül megjelenik az igen harmonikus keserűkomlózás. A test vékonyka, hiányzik a háttérből. Az utóérzet erősebben gabonás, kevésbe marad meg a keserűség, nyomokban citrusos jegyek is fellelhetők.

2.: Szinte kristálytiszta, nagyon kicsit világosabb, mint az előző, habja fehér, egy kicsivel tartósabb, mint az előző. Az aroma is intenzívebb, erőteljesebben jönnek elő a Cascade citrusos jegyei, kevés bodzás és enyhe gyantás illat is felröppen. Az ízben eleinte tejkaramellásan édes jegyek jelennek meg, majd egy kenyeres-rozsos vonal bontakozik ki, míg végül megjelenik az előzőnél erőteljesebb, de még mindig nem karcos keserűség. A test kicsit kifejezettebb, az élénkség is erőteljesebb. Utóíze sokkal komlódominánsabb, citrusos és fenyőgyantás jegyek váltakozva jelennek meg a lágyszájpadon egy gyengéd gabonás karakter kíséretében.

végleges kollázs 2.jpg

3.: Színre, hab állagára és tartósságára nézve meglepően hasonlít a 2. számú sörhöz. Az aroma kicsit erőteljesebb, citrusos-vágottfüves-korianderes, a gyantásság kevésbé érződik, viszont egy kis alkoholos aroma is megjelenik. A kortyérzet szintén nagyon hasonlít a 2. számű söréhez, talán a testesség itt még jobban megjelenik, kicsit szerethetőbb, kiegyensúlyozottabb lett ezáltal a sör. Az utóíz inkább a gabonás malátajegyekről szól, a komlóból egy harmonikus keserűség és egy kevés korianderzöldszerű karakter maradt csak, valamint egy kicsi zöldborsós felhang is megjelenik.

4.: Nagyon tiszta, aranybarna felé hajló sör, szép, paplanos, piszkosfehér habbal. Az aroma jóval gyengébb az előzőknél, kevés citrusosság és fenyőgyanta jelenik meg, enyhe kenyeres háttérrel, de csak nagyon vékonyan. Az íz enyhén árpamalátás, a vékony test miatt kicsit vizes, a keserűség pedig sokkal enyhébb, mint az előzőeknél, a sör sokkal inkább emlékeztet egy english pale ale-re. Az utóíz kicsit mézeskalácsszerű, kevés citrusos karakter által kísérve.

A teszt végeredménye, hogy a 2. és 3. versenyző hasonlított egymásra, míg az 1. és a 4. inkább külön utakon jártak. Remélem a jövőben még sok ilyen közös sörfőzés lesz betervezve, és minél több "homebrewer" fog becsatlakozni a játékba, mert ez azért mégis akkor a legjobb móka, ha 20-30, vagy még több italt lehet végigkóstolni.

8 komment

Címkék: konferencia saját sör házisör főzés Novemberrain pale ale

A bejegyzés trackback címe:

https://mesehabbal.blog.hu/api/trackback/id/tr925686237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

/o/peration 2013.12.11. 20:04:47

Legkozelebb lesz ilyen tuti indulok en is egy sorrel. Szerintem erdemes lenne firtatni a kulonbsegek okait is, mondjuk minden fozo mellekelne a viz profiljat (ahol en fozok ott pl. mindent megmondtak telefonon miutan felhivtam a szolgaltato laborjat), torodott-e a ph-val, milyen volt a malata/viz arany, forralasnal az egesz adagot forralta vagy utana toltotte fel vizzel, erjesztesi homerseklet, mennyi elesztot hajigalt bele stb.

Egyebkent a vizprofil eloadassal kapcsolatban volt valami erdekes vagy itthon is hasznosithato? Letezik pl. olyan hely az orszagban ahol lehet RO vagy deszt vizet szerezni es magadnak allitgatni sokkal?

/o/peration 2013.12.11. 20:08:27

Ja meg ha mar ennel a temanal vagyok, kihez lehet erdemes sort vinni megkostoltatni az orszagban ha van egy mellek iz amit nem birok felismerni csak erzem es zavar? Ugy ertem, hogy van-e aki itthon valoszinuleg egybol ravagja, hogy oxidalodott vagy tul regen lett megroppantva a malatam vagy valami miutan megkostolta a sorom.
Vagy nevezzem be a hazisorfozo versenyre es ott megkapom az ertekelesben?

zsombibacsi · http://www.gaultmillau.hu/mese-habbal 2013.12.11. 20:27:58

@/o/peration: persze, szerintem nézd meg mindenképpen a vízprofil előadást, ha írsz egy emailt (mesehabbal.blog@gmail.com), akkor el tudom küldeni, ha még nem találtad meg. A különbség okait én őszintén mondom, nehéz lenne, megmondani. Több ilyen teszt kéne, rendszeresen, és tökéletesen vezetett főzési jegyzőkönyvek, hogy ezekből tudjunk általnos érvényű következtetéseket is levonni. csak pár példa: volt, aki a főzésnél leveles komlót használt, mégsem jött ki annyira különböző aromafelhő. De pl. a komlók "életkora", tárolási módja, a forralás intenzitása (erősen lobogó vagy épphogy) is különbözik. Vagy a főzőházi kihozatal, is ami főleg megmutatkozhat ilyen egyenrecepteknél. Vagy én pl. 20 fokon csináltam a teljes erjesztést, volt, aki 25 fokon, mégsem jelent meg sokkal kifejezettebb észteres gyümölcsösség. Nehéz ezt így megmondani, mi okolható a különbségekért, nekem is van pár ötletem, szívesen elmondom, de megkérdezhetsz másokat is az egyesületből...

A megkóstoltatáshoz pedig aki most így elsőre eszembe jut, az Németh Anti, szerintem nagyon sokat tud a főzés folyamatáról, hibáiról, eredményeiről. Az sem lenne rossz ötlet, nem tudom egyesületi tag vagy-e, ha elhozod rendezvényre a sört és főzők többen megkóstoljuk, azt majd többen kiokoskodjuk. Esetleg kicsiben én is segíthetek, bár én még kevesebbet főztem, van néhány megfigyelésemés tapasztalatom, cserélhetünk söröket és kölcsönösen kielemezhetjük őket, ha van kedv :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.12.12. 11:07:33

@zsombibacsi: Látom érkezett a háztartásba Spiegelau IPA-pohár! :)
Nagyon jó ez a kezdeményezés!

Pécsi bölcsész 2013.12.12. 18:45:35

"Kortyérzet"... Persze....

zsombibacsi · http://www.gaultmillau.hu/mese-habbal 2013.12.12. 22:51:37

@pif: Igen, már régóta akartam egyet. Amúgy nagyon jól működik :)
süti beállítások módosítása