HTML

Mese habbal

Sörkibeszélő oldal, alternatív komlóillóolajos pszichoterápiás kezelőegység, a habfürdős rehabilitációs programok lelkes támogatója. Isszuk, ízleljük, elemezzük, főzzük, erjesztjük, palackozzuk, az ereinkben is ez folyik. Ha érdekel a sör, itt a helyed.

Mesék habbal Fészbukon

Mesék habbal Instagramon

Erről beszélünk

  • Masoko: mangó-passionfruit trópusi felhő, Gratulálok, bazd+ (2017.12.02. 11:14) A Róth-féle sörök - Távoli Galaxis reloaded
  • lilakutyak: Tényleg nagyon jó volt, ill. még van, de nagyjából pénteken elfogy :) (2014.01.14. 12:11) Tömény élvezet
  • zsombibacsi: @blogkomment: Kedves kommentelő! Nem szeretném hosszú és túlmagyarázott mondatokkal kihúzni a mo... (2014.01.02. 15:05) Pandora most reményt ad
  • zsombibacsi: @Impavidus Mortalium: köszi :) (2013.12.29. 20:07) Bajor vidékeken
  • zsombibacsi: @pif: Igen, ez valahogy azonnal beugrik, mondjuk esetemben ez azért nagyban annak is köszönhető, h... (2013.12.27. 19:00) A híres 90-es

Címkék

60 minutes IPA (1) 75 minutes IPA (1) 90 minutes ipa (1) Alcatraz (1) ale (1) Ale Capone (1) alphonse pale ale (1) Alulu (1) amber ale (1) american ipa (1) amerikai sör (7) angol sör (1) árpabor (2) Atlántica (1) Balkezes (1) Balkezes sörfőzde (1) Ballast point (1) barack (1) barleywine (1) barley wine (3) barna búzasör (1) barrel aged ale (1) Bastard (1) Bázis sörfőzde (1) Beer Hop Breakfast (1) belga ale (2) belga sör (1) Bierzauberei (1) Bigfoot sörfőzde (1) Birra del Borgo (1) Bizbaz (1) black ipa (3) Black jack (1) Black Path porter (1) Boogoop (1) brainless (1) Brainless on peaches (1) Brand Ale (1) Brewdog (2) brown ale (2) buckwheat ale (1) Butter brothers (1) búzasör (3) Cahoots (1) Campanie Cervisia (1) Cascade (1) Cellar lab brewery (5) Cherney Yusuff (1) Chicago (1) Citra (1) continuously hopped (2) Corvo azul (1) Crate lager (1) Csakajósör (3) cseh sör (2) dán sör (2) Die Fehler (1) Die Macht (1) Dogfish head (5) double ipa (1) dubbel (2) Dühös (2) dunkel (1) dunkel alt (1) dunkel weizen (1) Duvel (1) egyesület (2) Élesztő (5) Epic brewing (1) ESB (1) Esti Mese (2) extra ipa (1) fekete ipa (1) Fóti Märzen (1) Fóti Sörfőzde (1) Főzdefeszt (3) galaxy (2) gerilla (2) golden ale (1) Golden brown (1) Gólem (3) granitbock (1) Gribanc (1) gyógynövény (2) hajdina (1) házisör főzés (9) Herold (1) Hobgoblin (1) Hopfanatic (4) Hopfanatic Pub (2) hordóban érlelt (1) Horse juice (1) Horse Juice (1) imperial ipa (2) imperial pils (1) imperial stout (1) Importer (1) instagram (9) ipa (21) I hardcore you (1) Jackhammer (1) Jaipur (1) Jokerface (1) juharszirup (1) Kaltenecker (1) Kappitány (1) karácsony (1) Katalin cárnő (1) kenyér (1) Kézműves csemege (2) Kocour (2) költözés (1) komlólikőr (1) konferencia (5) König Ludwig (1) KontinentALE (1) koriander (1) kräuterbier (1) kräuter bier (1) Különleges Sörök Boltja (1) lager (1) Legenda (7) London Fields Brewery (1) love not war (1) Lupulus (1) magyar kézműves sör (13) magyar kézmves sör (1) mangó (1) Maori haka (3) maple sirup (1) märzen (1) Mean sardine (1) Mikkeller (2) Monyó Café (2) Moortgat (1) Mr. Fehér (1) Mr. Narancs (1) My antonia (2) Napalm (1) Németh Antal (4) német sör (1) Novemberrain pale ale (4) Oktoberfest (1) olasz sör (2) osztrák sör (3) pale ale (5) Pandoras Hop(e) (1) Paracelsus zwickl (1) Pardubicky (1) pezsgőélesztő (1) pezsgős sör (1) pils (2) Pokerface (1) polaris (1) porter (3) Portugália (1) portugál sör (3) Professzor Mannheim (1) Quarterback IPA (1) Razzia (1) red ale (1) rozsmaláta (1) russian imperial stout (2) rye (1) saját sör (5) Samurai (1) Sculpin IPA (1) Shoreditch triangle ipa (1) Sierra Nevada (1) Silver Street (1) Simcoe (1) skót sör (1) sör (2) sörfőzés (5) sörgyár (1) sörkoktél (1) Sörmanufaktúra (1) Sörök a möszjő vödréből (1) Sötét bunkó (1) Sötét Bunkó (1) Sovina (3) Stiegl (3) Stiegl bräuwelt (2) stout (4) Takács Péter (2) Tarrafa (1) Távoli galaxis (2) Thornbridge (1) Tibeer (3) Torpedo (1) tripel hop (1) Triple magnum super bitter quassia ale (1) Uinta bewing co (1) Vadia (1) Vörösbegy (1) waimea (1) weissbier (2) weizen (1) Weltenbummler (1) Wychwood Brewery (1) X-Mas Madness (1) Zagaia (1) Zöld király (1) zwicklbier (1) Címkefelhő

Vakon a koboldok mesés erdejében

2013.10.10. 08:08 :: zsombibacsi

fotó 1_7.JPG

Az előző, Esti Meséről szóló bejegyzés utáni kommetelgetések során előkerült, hogy az Esti Mese mennyiben tekinthető a híres Hobgoblin magyarországi klónjának. Az egyik hozzászóló pedig felvetette, hogy miért nem csinálunk vaktesztet a kettővel, ha már ez a kérdés így felmerült, engem meg annyira megfogott ez az ötlet, hogy hétfőn szereztem is mindkettőből és nekiláttam a kérdéskör tisztázásának.

Mindenekelőtt a Hobgoblinról pár szót. Az 1983-ban alapított Wychwood Brewery egyértelműen legsikeresebb főzete ez az általuk „Ruby ale”-nek keresztelt sör, ami nevét a brit mitológia jóságos, de gyakran bajt okozó teremtményéről, a koboldról kapta. A sör ötletes jelmondata szépen összefoglal mindent, amit a főzők a palackba akartak zárni: "What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?" Pontosan úgy hangzik, mintha egy ráncos arcú manó suttogná a fülünkbe, mikor az éjjelnappali alsó polcára nyúlunk valami dobozos borzalomért.

fotó 2_7.JPG

A kategóriáját tekintve a Hobgoblin egy ESB, vagy Extra Special/Strong Bitter. Én személy szerint nem hiszem, hogy versenyszituáción kívül szigorú besorolásokat kéne adni a söröknek, pláne figyelembe véve azt, hogy bár a BJCP szerint külön kategória a standard bitter, a premium bitter és az ESB, a gyakorlatban azonban nagyon nagy a stílusok közötti átfedés, sokszor a besorolás is nehézkes, de erre szívesen várom a szakavatott, képzett zsűrizők véleményét is. Bitternek az angol nyelvterületen hagyományosan a hordóban érlelt pale ale-t nevezik, ami kifejezés annyira elterjedt, hogy sok helyen a magyar „egy korsót, legyen szíves” megfelelője az „a pint of bitter, please”. A stílus önmagában az ale-ek nagyon széles körét fedi le, színben, ízben, IBU-ban és alkoholfokban is, nevével ellentétben a kifejezett keserűség nem alapkövetelmény. 1969-ben a nyugat-londoni Fuller, Smith & Turner sörfőzde Winter Beer néven piacra dobott egy vöröses-borostyán színű, többek között Optic malátából és kukoricából készült, erőteljes narancsízzel bíró bittert. Ezt két évvel később, 1971-ben Extra Special Bitternek keresztelték át, és majd’ harminc éven át nyert el különböző brit díjakat.

Sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy stílust teremtett: a magasabb (5.5- 5.8%) alkoholfokú, akár intenzívebb komlózás mellett is malátadomináns és gyümölcsös észterekben bővelkedő, téliesen erősebb bittereket nevezik ESB-nek. Az ESB kategória ennek ellenére napjainkra kicsit szabadabban értelmezett lett, az enyhén keserűtől sokszor a kifejezetten komlódominánsig is, például az USA-ban erősebben amerikai komlózott, gyümölcsös brown ale-eket is nyugodt szívvel neveznek ennek, ha a kedvelt ESB malátát, a Maris Ottert használják a főzés során.

 

A másik versenyző, az Esti Mese pedig stílusa szerint egy Northern English Brown Ale, ahogy azt már korábban írtam. A stílus alapvető jellemzője a karamelles, mogyorós-diós, vajaskekszes malátaíz, aminél a maláta édessége kevésbé domináns, és a száraz zárás. A komlózás általában kiegyensúlyozott, nem uralkodik el a sörön, csak a háttérből kísérget.

 

Ezeket a háttérinformációkat figyelembe véve már előre igen érdekesnek ígérkezett a vakteszt. A söröket nyilván nem én töltöttem ki, az asztalnál kaptam őket meg, ugyanolyan poharakban, a hőfok alapján különbséget nem tudtam tenni közöttük. Az egész tesztet bekötött szemmel csináltam végig, hogy a színbeli különbség se befolyásolhasson. Nézzük hát az eredményeket.

fotó 3_6.JPG 

No. 1.: Kevésbé intenzív, gabonás, kenyértésztás aroma érkezik egy enyhe sült banános, édeskés felhanggal és kevés karamelles komponenssel. Komlóaroma szinte alig érződik. A kortyérzet malátássága valami elképesztően komplex, nem az a néha megjelenő, néha elillanó, hanem végig virgonckodó, a nyelv elejétől a hátuljáig megjelenő krémes gabonakarakter, amit a feketecsokoládé és a karamell kísér végig. Ezek mellett egy mézédes narancsíz is megjelenik, ami a korty végére átveszi a stafétabotot a malátától és kellemes utóízzel veszi ki a részét a sör komplexitásából. A szájpadláson gyenge komlókeserűs csipkedés marad vissza, olajszerűen kitapadó malátaízzel a háttérben.

 

No. 2.: Az előző után ennek az aromája komlósabb, spenótos, vágottfüves és nyers zöldborsós, emellett érezhetően pörkölt diós és karamelles. A kortyérzet alapján a kettes versenyző komlósabb és gyantásabb, a hagyományos brit komlók ízei törnek elő, a spenótlevél és a limehéj karaktere végig érezhető, emellett azonban a malátás karakter itt is előtérben van, mogyorós és lágy gabonás jegyekkel veteti észre magát. Az utóíze szenzációs, kifejezetten diós és sokkal erőteljesebben feketecsokoládés, valamint érezhetően szárazabb.

 

A teszt közben már bekötött szemmel is kikristályosodott (nyilván a színt, habot csak utána ítélhettem meg), hogy az egyes versenyző a Hobgoblin és a kettes az Esti Mese, de tagadhatatlan, hogy a kettő között van hasonlóság. Azonban mindkettőnek megvan a maga sajátos karaktere és egyénisége. Hogy ki melyik mellett teszi le a voksát, az ízlés kérdése. A tömör, vékonyka és paplanos habot fejlesztő, vöröses-rozsdabarna Hobgoblint a komplex malátás karakter és a narancsos ízvilág az, ami nagyon kiemelkedővé teszi, a kicsit sötétebb, robusztusabb Esti Mesét pedig a diós, feketecsokis íz varázsolja egyedivé. Az mindenesetre érdekes, hogy a kettőt egymás mellett kóstolva a komlós karaktere mennyivel jobban előjött az Esti Mesének. Hasonlóan a Dühös és Duvel párosításához, itt sem beszélhetünk egymás klónjairól, mert ahogy az lenni szokott a házi főzésnél, ahány ház(i), annyi szokás, végszónak még annyit hozzátennék: szerencsénkre.

8 komment

Címkék: Németh Antal magyar kézműves sör Esti Mese brown ale Takács Péter Monyó Café Wychwood Brewery Hobgoblin ESB angol sör

A bejegyzés trackback címe:

https://mesehabbal.blog.hu/api/trackback/id/tr385561446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.10. 08:36:11

Az Esti Mese sokkal komlósabb, pörköltebb ízű, egyértelműen elválik aHobgoblintól. Rossz nyelvek azt suttogják, hogy a Hobgoblint az elmúlt években lebutították. A leírásod alapján lehet benne vmi, mert én 2 v. 3 éve sokkal inkább a fanyar gyümölcsösséget és a határozott keserűt emeltem ki. Bár lehet, hogy ami Neked lime az nekem erdei gyümölcs sorbuvar.blog.hu/2011/11/17/ale_l_esben_ii

zsombibacsi · http://www.gaultmillau.hu/mese-habbal 2013.10.10. 08:44:05

@pif: igen, igazad lehet. A határozott keserű és a fanyarság pont nem volt jellemző, az édes narancs sokkal inkább.

rambo13 2013.10.10. 12:24:02

@zsombibacsi:
jajj:
"A kategóriáját tekintve a Hobgoblin egy ESB, vagy Extra Special/Strong Bitter"

bocs, de nagyon nem,a hobgoblin egy northern engilsh brown ale..
(mintha múltkor még jól írtad volna...)

rambo13 2013.10.10. 12:26:33

@rambo13: na most olvastam végig, bocs, látom, h az esti mesénél már rendben van...de a hobgoblin is az, a bjcp kifejezetten a "commercial examples" között említi!

zsombibacsi · http://www.gaultmillau.hu/mese-habbal 2013.10.10. 12:53:30

@rambo13: hát igen, ez szerintem egy nehéz kérdés, értem én, hogy bjcp ott sorolja fel. Ratebeer, Beeradvocate, Beerreviewonline, stb. ESB-ként említi. De ahogy a cikkben is írtam, pont ezek miatt nem tartom tökéletesnek ezeket a besorolásokat, kicsit rá van erőszakolva ezekre a sörokre. Szerintem a Hobgoblinnak ez a verziója nem tipikus NEBA, főleg így a vakteszt figyelembevételével. De kóstold meg te is, kíváncsi vagyok, mit mondasz. Amit pif is írt, lehet, hogy változtattak a recepten. Amúgy van olyan szakirodalmi vélemény is (Oxford Companion to Beer, Garrett Oliver), hogy a brown ale kategória különválasztása nem kifejezetten szerencsés, az egész kategória egy olyan kreálmány, ami teljesen különböző söröket húz egy kalap alá.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.10. 15:11:01

@zsombibacsi: Még egy: Sztem kifejezetten nem szerencsés választás ez a pohár. Ha nincs pintes, vmi hasonlóval próbálkozz meg, mert tapasztalatból tudom, hogy egész más az íz és illatvilág.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.10. 15:25:43

Már az Esti Mesénél mostanában. Én nem írtam meg - de még lehet, hogy kiteszem...

zsombibacsi · http://www.gaultmillau.hu/mese-habbal 2013.10.10. 18:28:43

@pif: jaja, ebben igazad van, csak hát két ugyanolyan pohárból csak ilyenem volt :). De utána mindkettőt ittam pintesből is, mert már múltkor is említetted, csak fotók már ott nem készültek...
süti beállítások módosítása