HTML

Mese habbal

Sörkibeszélő oldal, alternatív komlóillóolajos pszichoterápiás kezelőegység, a habfürdős rehabilitációs programok lelkes támogatója. Isszuk, ízleljük, elemezzük, főzzük, erjesztjük, palackozzuk, az ereinkben is ez folyik. Ha érdekel a sör, itt a helyed.

Mesék habbal Fészbukon

Mesék habbal Instagramon

Erről beszélünk

  • Masoko: mangó-passionfruit trópusi felhő, Gratulálok, bazd+ (2017.12.02. 11:14) A Róth-féle sörök - Távoli Galaxis reloaded
  • lilakutyak: Tényleg nagyon jó volt, ill. még van, de nagyjából pénteken elfogy :) (2014.01.14. 12:11) Tömény élvezet
  • zsombibacsi: @blogkomment: Kedves kommentelő! Nem szeretném hosszú és túlmagyarázott mondatokkal kihúzni a mo... (2014.01.02. 15:05) Pandora most reményt ad
  • zsombibacsi: @Impavidus Mortalium: köszi :) (2013.12.29. 20:07) Bajor vidékeken
  • zsombibacsi: @pif: Igen, ez valahogy azonnal beugrik, mondjuk esetemben ez azért nagyban annak is köszönhető, h... (2013.12.27. 19:00) A híres 90-es

Címkék

60 minutes IPA (1) 75 minutes IPA (1) 90 minutes ipa (1) Alcatraz (1) ale (1) Ale Capone (1) alphonse pale ale (1) Alulu (1) amber ale (1) american ipa (1) amerikai sör (7) angol sör (1) árpabor (2) Atlántica (1) Balkezes (1) Balkezes sörfőzde (1) Ballast point (1) barack (1) barleywine (1) barley wine (3) barna búzasör (1) barrel aged ale (1) Bastard (1) Bázis sörfőzde (1) Beer Hop Breakfast (1) belga ale (2) belga sör (1) Bierzauberei (1) Bigfoot sörfőzde (1) Birra del Borgo (1) Bizbaz (1) black ipa (3) Black jack (1) Black Path porter (1) Boogoop (1) brainless (1) Brainless on peaches (1) Brand Ale (1) Brewdog (2) brown ale (2) buckwheat ale (1) Butter brothers (1) búzasör (3) Cahoots (1) Campanie Cervisia (1) Cascade (1) Cellar lab brewery (5) Cherney Yusuff (1) Chicago (1) Citra (1) continuously hopped (2) Corvo azul (1) Crate lager (1) Csakajósör (3) cseh sör (2) dán sör (2) Die Fehler (1) Die Macht (1) Dogfish head (5) double ipa (1) dubbel (2) Dühös (2) dunkel (1) dunkel alt (1) dunkel weizen (1) Duvel (1) egyesület (2) Élesztő (5) Epic brewing (1) ESB (1) Esti Mese (2) extra ipa (1) fekete ipa (1) Fóti Märzen (1) Fóti Sörfőzde (1) Főzdefeszt (3) galaxy (2) gerilla (2) golden ale (1) Golden brown (1) Gólem (3) granitbock (1) Gribanc (1) gyógynövény (2) hajdina (1) házisör főzés (9) Herold (1) Hobgoblin (1) Hopfanatic (4) Hopfanatic Pub (2) hordóban érlelt (1) Horse Juice (1) Horse juice (1) imperial ipa (2) imperial pils (1) imperial stout (1) Importer (1) instagram (9) ipa (21) I hardcore you (1) Jackhammer (1) Jaipur (1) Jokerface (1) juharszirup (1) Kaltenecker (1) Kappitány (1) karácsony (1) Katalin cárnő (1) kenyér (1) Kézműves csemege (2) Kocour (2) költözés (1) komlólikőr (1) konferencia (5) König Ludwig (1) KontinentALE (1) koriander (1) kräuterbier (1) kräuter bier (1) Különleges Sörök Boltja (1) lager (1) Legenda (7) London Fields Brewery (1) love not war (1) Lupulus (1) magyar kézműves sör (13) magyar kézmves sör (1) mangó (1) Maori haka (3) maple sirup (1) märzen (1) Mean sardine (1) Mikkeller (2) Monyó Café (2) Moortgat (1) Mr. Fehér (1) Mr. Narancs (1) My antonia (2) Napalm (1) Németh Antal (4) német sör (1) Novemberrain pale ale (4) Oktoberfest (1) olasz sör (2) osztrák sör (3) pale ale (5) Pandoras Hop(e) (1) Paracelsus zwickl (1) Pardubicky (1) pezsgőélesztő (1) pezsgős sör (1) pils (2) Pokerface (1) polaris (1) porter (3) Portugália (1) portugál sör (3) Professzor Mannheim (1) Quarterback IPA (1) Razzia (1) red ale (1) rozsmaláta (1) russian imperial stout (2) rye (1) saját sör (5) Samurai (1) Sculpin IPA (1) Shoreditch triangle ipa (1) Sierra Nevada (1) Silver Street (1) Simcoe (1) skót sör (1) sör (2) sörfőzés (5) sörgyár (1) sörkoktél (1) Sörmanufaktúra (1) Sörök a möszjő vödréből (1) Sötét bunkó (1) Sötét Bunkó (1) Sovina (3) Stiegl (3) Stiegl bräuwelt (2) stout (4) Takács Péter (2) Tarrafa (1) Távoli galaxis (2) Thornbridge (1) Tibeer (3) Torpedo (1) tripel hop (1) Triple magnum super bitter quassia ale (1) Uinta bewing co (1) Vadia (1) Vörösbegy (1) waimea (1) weissbier (2) weizen (1) Weltenbummler (1) Wychwood Brewery (1) X-Mas Madness (1) Zagaia (1) Zöld király (1) zwicklbier (1) Címkefelhő

Pandora most reményt ad

2013.12.07. 12:28 :: zsombibacsi

fotó 1_11.JPG

Tibeer nem ma kezdte a szakmát. Bár a nagyközönség eddig csak az amúgy nagy sikert aratott Dühösön keresztül ismerhette igazán meg, évek óta élen jár a házisörfőzők között kísérletezésben, szervezésben, többek között neki köszönhetjük a sok remek sörélesztőt felvonultató élesztőbankot is, ahonnan a házi sörfőzők rendelhetnek amúgy elég nehézkesen megszerezhető élesztőtörzseket is. A Dühös pedig egy külön történet, aki többször is kóstolta, az végigkövethette ultragyors evolúcióját, aminek során lanugószőrzetes Duvel-klónból egy év alatt átnyargalt a serdülőkor fázisain és igazi felnőtt, Citra hidegkomlózott egyéniséggé vált. Mostanára azonban elérkezett a továbblépés ideje, Tibeer egy kicsit más vizekre evezve nem tűzött ki kisebb célt, minthogy reményt adjon a sörkedvelőknek.

Az előbbi mondat nem légbőlkapott, ugyanis legújabb sörének a Pandora's Hop(e) nevet adta. Bevallom nekem csak segítséggel esett le a felirat jelentése, eleinte nem is tudtam mire vélni, olyan kicsiben van csak odaírva az az "e" betű. Azt még most sem sikerült megértenem, miért olyan halk és zárójeles az a remény szó. Mindenesetre az biztos, hogy Pandora újra felnyitotta a szelencét, Tibeer és a Legenda pedig az utolsó cseppig palackokba zárta a kiszálló matériákat.

fotó 3_10.JPG

Még néhány hete kaptam pár üveggel a Pandora's Hop(e) otthon lefőzött változatából, ami egy kicsit különbözött a most boltokban kapható, Legenda Sörfőzdében készítettől. A mélyvörös sör habját először is alig lehetett megzabolázni, szinte kirobbant az üvegből, a pohárban pedig először hatalmasra duzzadt, majd hamar elillant. Aromája eleinte amerikai citrusosságot hordozott, majd hamarosan megjelent a spenót-zöldborsó illat,  ami a tradícionálisabb komlók sajátja, ezeket pedig egy édeskés, kicsit émelyítő likőr és aszalt sárgabarack aroma követte. A kortyérzet likőrszerű édességgel nyitott, enyhe pörköltmalátás jegyekkel, majd egy citromhéjas karakter hatalmasodott el a sörön, ami nemsokkal később nagy meglepetésemre eltűnt és helyét egy aszalt sárgabarackos-körtés jelleg vette át, ami utána még hosszú percekig megmaradt.

Ehhez képest a Legendás változat véleményem szerint fejlődött és javult. Legelőször is eltűnt a túlkarbonizáltság, ami sokkal jobban engedi kibontakozni a sört. Az aromában kicsit erőteljesebben érződik a pörköltmalátás, kávés jelleg, ami mögül simogatóan bújik elő a trópusi gyümölcsösség, a körte és a már jól ismert aszalt sárgabarack. A kortyérzet valamennyivel balanszírozottabb, a kávé, az aszalt sárgabarack és körtés likőr kéz a kézben haladnak haladnak végig a szájon, a végefelé még egy kis feketecsokoládé is feltűnik zárásképp. A 12%-os alkoholtartalom pedig teljesen belebújik a kortyba, alig lehet észrevenni. Ennek ellenére azt mindenképpen jelezném, hogy még tudna hova fejlődni a sör, érdemes lenne pár palackot beszerezni és eltenni egy fél évre a pince magányába, hogy tovább érlelődjön. Nem lett volna nagy baj, ha a piacra dobás is kicsit később érkezik az ízek egybesimulása és a nyersebb karakter eltűnése végett, így nem biztos, hogy mindenki kitörő lelkesedéssel fogja fogadni.

A Pandora's Hop(e) melengető szövetkabát lehet a hirtelen jött nagy hidegben és szélviharban, a héten már a kisüzemi söröket árusító boltok polcain és néhány pubban is fellelhető volt, fogyasszátok, kóstoljátok, raktározzátok, amíg a készletek bírják. 

fotó 2_11.JPG

A sörhöz pedig próbaképp hozzákóstoltunk egy kis home made Banoffee pie-t, amit párosításként nyugodt szívvel tudok ajánlani mindazoknak, akik éreznek magukban affinitást a sörgasztronómia irányába.

2 komment

Címkék: Tibeer Legenda Pandoras Hop(e)

A bejegyzés trackback címe:

https://mesehabbal.blog.hu/api/trackback/id/tr575679988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogkomment 2013.12.31. 22:48:49

most bontottam meg, nekem kiforratlan egy kicsit, azt hiszem az, hogy tudna hova fejlődni, nem eléggé fejezi ki azt a rusztikusságot ami benne van. ilyen alkoholtartalomhoz simább összeértebb ízek kellenek.Nagyszerű kezdeményezés, jó az ízvonal, de tényleg, nagyon határozottan szükséges neki az "összeérés". Komolyan mondom, olyan érzésem volt, mintha fel lenne töltve szesszel, vagy az üvegben félúton lenne az erjedés.

Most lehet, hogy én leszek a feketeseggű, de valahol el kell kezdeni a nagy sörforradalom során a szembenézést is, és úgy érzem a sör alapján, megvan a megfelelő és befogadó intelligencia is ahhoz a háttérben (a főzőmesterben is), hogy esetleg negatív előjelű értékelés szülessen egy jó kezdeményezésre, anélkül, hogy fikázásnak, illetve kekeckedésnek lenne felfogva.

Nem kóstoltam a homemade főzetet, de, ha ez kiegyensúlyozottabb, akkor az egy komoly likőrnek lehetne az alapja némi hozzáadott cukorral, további forralással a fickósörben. Ennél is azt éreztem, hogy nincs készen, mintha még lenne benne lehetőség (remény) arra, hogy egy erős érett sör legyen belőle, ha van ideje/türelme/anyagi kerete kivárni a "készséget" tibeernek.
Ahogyan, (megbocsáss, és tényleg földig borulok a tevékenységed előtt tibeer) a dühösnek is éreztem ugyanezen problémáit. (ahogyan mély csalódottságomra a Tripla-X-ben is)
Tudom, a pénz beszél, főleg kényszeríteni tud, de inkább kérni kell többet egy kiért, bepozícionált sörért, mint kiadni még nem teljesen kész terméket, a gyorsabb megtérülésért.
Én biztosan adnék 20-25%-al többet is érte, ha stabil megbízható kiért sör lenne. Így csak a kíváncsiság véteti meg velem... egyszer főzetenként.

zsombibacsi · http://www.gaultmillau.hu/mese-habbal 2014.01.02. 15:05:05

@blogkomment:
Kedves kommentelő!

Nem szeretném hosszú és túlmagyarázott mondatokkal kihúzni a mondandója alól a talajt, mivel teljes mértékben egyetértek bizonyos passzusaival. Valóban elérkezett az idő arra, hogy a sörforradalomból elkezdődjön az igénytelenség kiszűrése és a hibák korrigálása. Ez létkérdés. Ha ez nem történik meg, egyre több silány minőségű főzet fog megjelenni (mint ahogy ez már sajnos megtörtént az év második felében több alkalommal is, többek között nagyobb kézműves sörfőzdék esetében is), s az egész folyamat kiteljesedése is el fog maradni, mivel kevesen lesznek, akik kockáztatni fognak minden egyes üveggel, hogy most vajon már eléggé megérett-e, vagy olyan lesz-e, mint az első főzet. A Mese habbal az elkövetkezendő időszakban nagy megújuláson fog átmenni (részletek hamarosan) és terveim szerint az eddigi, jó és ajánlott kategóriába tartozó sörök bemutatása mellett rá fog állni egy rossz sörökkel is többet foglalkozó, velük szembeni kritikákat keményebben, de kizárólag építő jelleggel megfogalmazó oldallá. Lehet, hogy nem lesz egyszerű, de ezt is el fog kelleni kezdeni. Nem tudom, hogy mindenki megérett-e rá, de neki kell szaladni a "szembenézés" rögös útjának, különben pár év múlva alig fogunk tudni kiszelektálni a "kézműves ászok" kategóriájú sörök közül az ihatókat.

A TriplaX-ot egyszer kóstoltam, számomra az ihatatlan kategóriába esik, baromi hamar került piacra, hosszú érési idő kellett volna neki, teljesen kiforratlan volt, nem is próbálkoztam vele többször. A Dühössel legutóbb talán a Főzdefeszten találkoztam, az azóta készült újabb főzetet nem kóstoltam, de sajnálattal hallom, hogy erre a sorsra jutott. A Pandora, ugyan érhetett volna még egy ideig, de ennek ellenére én az ajánlott kategóriába sorolnám, de eltettem egy üveget a "mélybe", kíváncsian várva, mi történik vele fél év alatt.