Ha stout és Hopfanatic, akkor egy Angry Beast és egy Importer után már dörzsölhetjük a tenyerünket, hogy mit dob össze nekünk Kiss Tamás. A legújabb, karácsonyi időszakra szánt sörét a főzde szellemiségének megfelelően X-Mas Madness névre keresztelte, ami előrevetíti, hogy itt egy határfeszegető, pionír sörrel lesz dolgunk. Az első korty után viszont megértettem, hogy a főző nem egy felbőszült Grincset igyekszik ránkszabadítani, hogy a meghitt, mézeskalácsos, mandarinhéjas karácsonyi hangulatot szétzúzza, hanem elegánsan és rendkívül finoman egy új útra terel minket, a megszelidített szörnyeteg alternatív karácsonyának ösvényére.
Merthogy bármennyire is madness, a név esetünkben nem a végzet. Az X-Mas Madness egy belga apátsági élesztővel erjesztett russian imperial stout, azoban itt még nem álltak meg a meglepetésekkel, a primer erjedés után ugyanis zúzott whiskyhordót és bourbon vaníliarudat is tettek a sörbe és érni hagyták még pár hónapig. Az eredmény pedig magáért beszélt. Amint felszisszent a palack, egyből megcsapta az orromat a tölgyfahordók eltéveszthetetlen illata, ami mögül szép lassan egy kevés kávéaroma is felszökött. Pohárba töltve sűrű, koromfekete sör jelent meg, ami valami hihetetlenül szép, bézs habot fejlesztett, az aromát pedig csak dícsérni lehet, komplex, kávés, pörköltmalátás, citromhéjas, aszalt barackos és gyengéden csokoládés, természetesen az előbb említett tölgyfahordó által kísérve. Azonban az első korty volt csak igazán nagy meglepetés, őrület helyett egy kifinomult, szelíd nedű érkezett. A 8%-os, magasabb alkoholfok teljesen belesímult a sörbe, kezdetben egy barátságosan erőteljesebb test takarásában bontakozott ki egy karamellás-pörköltmalátás vonal, aszaltgyümölcsös felhangok és lágy, alig észrevehető vaníliaíz társaságában, majd betört a tölgyfa füstös csipkedése, végül a kortyot egy kis citromhéj zárta. Utóízként pedig maga mögött hagyta a hordós karaktert egy kis pörköltmalátával, meg persze a melengető bizsergést, amit a magasabb alkoholfok ismeretében már vártam is.
Ha pedig még ez nem lett volna elegendő, Kiss Tamás igazi, jóravaló házigazdaként egy kis sörkorcsolyával is kedveskedett nekünk, először egy áfonyás vaddisznókolbászt kínált dijoni mustáros szósszal kifejezetten az új sörhöz készítve, majd megkóstolhattuk a Csokszkomló-féle komlós trüffelt, ezúttal egy kicsit átalakítva, pirított dióval és kevés karamellel.
Összbenyomás alapján az X-Mas Madness valószínűsíthető, hogy az egyik nagy slágere lesz az ünnepeknek, jövő hét végétől már a nagyközönség számára is bemutatkozik a Hopfanatic Pubban, úgyhogy, menjetek kóstolni, amíg lehet.