A Mikkeller Brewery nevének hallatán mindenképpen meg kell állnunk egy pillanatra, vennünk kell egy mély levegőt és tízszer is hálát adnunk az égnek, mármint sörönként, mert a világhírnevük nem a véletlen műve. A 2006-ban alakult, Mikkel Borg Bjergsø és Kristian Klarup Keller nevével fémjelzett főzde egyike a világ leginnovatívabb és legnagyobb kedvvel kísérletező főzdéinek, mindezt úgy, hogy gyakorlatilag nem is beszélhetünk igazi főzdéről, mivel állandó főzőállomásuk nincsen. Az éppen ezért sokszor phantom vagy gypsy-brewery névvel fémjelzett Mikkeller más sörfőzdék üstjeit használva készíti el a mai napig a söröket. Volt már dolguk többek között a Brew Dog-gal, a de Struise-szel vagy az amerikai Hill Farmstead Breweryvel. Munkájuk eredményeképpen már 2006-ban megkapták az év sörfőzdéjének járó kitüntetést Dániában, ezt a címet azóta többször is sikerült begyűjteniük. Lassan 8 éves működésük ideje alatt több száz különböző nevű sört készítettek, mára már az egész világon keresetté váltak.
A Csakajósör jóvoltából egy ideje már Magyarországon is elérhető pár sörük, ebből kóstoltam most kettőt.
A Beer Hop Breakfast egy továbbgondolása a Mikkeller első nagy sikert arató főzetének, a Beer Geek Breakfast-nek, aminek alapötlete az volt, hogy egy oatmeal stout-ba (olyan stout, amibe a cefrézési procedúra során zabpelyhet is raknak, ami szinte utánozhatatlan krémességet ad a stoutoknak) francia presszókávét kevernek. Ez a főzet emelte a Mikkeller-t kis dán gerillafőzdéből nemzetközileg is elismert és keresett márkává. A Beer Hop Breakfast-nél egy újabb csavarintással rendesen meg is komlózták az eredeti receptet, ezáltal egy alapjaiban új sört sikerült előállítani.
A gyönyörű, koromfekete sört pohárba töltve azonnal aromadús, tisztes, pöffeszkedő, piszkosfehér habot fejleszt. Aromája kiegyensúlyozott és nagyon figyelemreméltó, azonnal felismerhető a Simcoe komló erőteljes citrus, korianderzöld és fenyőillata, amit nagyon jól foglal keretbe a másik igen kedvelt amerikai komló, a Columbus gyantás karaktere. A kortyérzet először édesen karamelles, közepesen testes, simogatóan krémes, majd megjelenik a kávé íze és aromája, meglepően jól belemerülve a karamelles stout-ba. A kávés felhangokkal szinkronban jelenik meg a komló virágossága, erőteljes gyantássága és kicsit háttérbe szoruló citromhéjkaraktere. A komló olyan intenzíven és aromásan jelenik meg, hogy a stout karakteres teste sem képes elnyomni. Utóíze komlógyantás és enyhén kávékeserűs, szájpadon enyhe vágottfüves karakter marad meg. Összességében iszonyatosan jól sikerült, kiegyensúlyozott sör, bármikor jöhetne belőle újabb üveg.
A másik üveg, az I Hardcore You a világ első számú „hardcore, rákenroll, punk” sörfőzdéjében, a BrewDog-nál készült. Ez a magasabb alkoholfokú, úgynevezett imperial IPA gyakorlatilag a BrewDog Hardcore IPA-jának és a Mikeller I Beat You-jának az összedolgozása, még intenzívebb hidegkomlózással megspékelve. A mahagónibarna, narancssárgás sör viszonylag hamar illanó, ritkásabb, fehér habot fejleszt. Aromája szinte árpaborszerűen édeskés és malátás, komlókaraktere BrewDog PunkIPA-ra nagyon hasonlító, citrusos és trópusi gyümölcsös. A sör elég testes, malátásan édes, de mégsem annyira geil, nagyon hamar átveszi az irányítást a mindent elsöprő, citrusos, erdei- és trópusi gyümölcsös komlóorgia, aminél mindenképpen figyelemreméltó, hogy a komlókeserű nagyon jól eltűnik a sör testében. Utóíze enyhén keserű, torkot és szájpadot melengető, ami nem meglepő, tekintetbe véve az amúgy titokban sunnyogó, igen magas, 9,5%-os alkoholtartalmat.
A mai tanács tehát az: aki teheti, mihamarabb szerezzen be ezekből a kincsekből, mert azért inni mégis jobb, mint olvasni.