A tanévkezdő Főzdefeszt keretein belül a Palotanegyed Komlóbolygóvá változik. Mint ahogy az űrbe se szoktunk felkészületlenül elindulni, ide se tegyük! Íme a sörkalauzunk, a sörök nevei vastaggal kiemelve.
Ami igazán csodálatos a mai napig a Főzdefesztben, az az állandó megújulás. Immáron a hatodik alkalommal fog ömleni sör a Palotanegyed közepén és ezúttal bátran ki merem jelenteni: fordulópont következett be. Eddig is bevett szokás volt a nagyobb közönséget kiszolgálni képes kézműves sörfőzdéknél, hogy az alkalomra lefőznek valami különlegeset és a nagybemutatót a Főzdefesztre időzítik. Így volt ez a legutóbbin is, lásd Armando söre, White hops, Marian Maid, stb. Kővári Gergő, akit az ország első gerillafőzőjeként szoktak említeni, minden évben lefőzi a maga Grabancát, az előzőt például közel húsz különböző típusú komló felhasználásával sikerült összehozni. Azonban gerilla téren most tényleg elszabadult a pokol.
(A házi/gerilla sörfőzők kóstolás közben, háttérben az elmaradhatatlan WC felirattal:)
Nem titok, hogy egyre többen állnak neki a házi sörfőzésnek, nem csodálkoznék rajta, ha az elkövetkezendő években szélesebb körben is divatba jönne. Egyelőre csak kevesen kezdenek neki, nyilvánvalóan kis tételekben főznek, így a kész söröket csak egy nagyon szűk csoport kóstolja meg. Olvasni meg ugye jó a sörről, de azért kóstolni az igazi. A mostani, 6. Főzdefesztre viszont páran vették a bátorságot és nagyobb tételben is lefőzették saját söreiket, most tehát elmondhatjuk, hogy fordulópontra érkezett a hazai házi sörfőzés: végre leveti a béklyóit és dühöngő szörnyként elszabadul. Szinte kimondani is hihetetlen, de nyolc különböző gerillasört is kóstolhattok majd az Élesztő standján.
Korábban az Élesztőben tartottunk egy kis összejövetelt, ahol közösen kipróbáltuk a söröket. Tibeer hozni fogja a szenzációs Duvel-klónt, a Dühöst, amit már többen megismerhettetek, mert nyáron egy rövid ideig csapon volt több kézműves sörözőben is. Én az előzőt összekóstoltam a belga Duvellel és nagyon bejött, isteni Bohemian Pilsner malátaalapon egy kiegyensúlyozott Styrian Goldings komlózás, simán lecserélném az otthoni Duveljeimet pár Dühösre.
Róth Zola a Távoli Galaxissal jelentkezik, ami nem véletlenül lett ilyen rövid idő alatt hatalmas siker, alig bírják cserélgetni a kiürült hordókat, annyi ember érdeklődik utána. Erről is írtam már hosszabban, a Galaxy komló trópusi ízorgiája olyan lággyá, selymessé és gyümölcsössé varázsolja ezt a vérbeli IPA-t, hogy öröm nézni.
Igen meglepő lesz sokak számára Németh Antal alkotása, a Napalm, ami egy chilis sörnek indult első főzésre, a mostani főzet viszont egy habanero-chipotle-thai chili hármasból lett összerakva. Ez nem egy egyszerűen csípős valami, hanem komoly paprikaízt hordoz magában. Nekem leginkább a habanero pikáns, de mégis enyhén datolyaszerű karaktere jött ki leginkább, a chipotle kevésbé.
A Balkezesek (akik ketten vannak:) a Der Fehler nevű, tradícionális altbierrel érkeznek. Az altbierek hagyományos ale típusú német sörök, amiket a rajnavidéken, Düsseldorf környékén főztek. Ez a felsőerjesztésű sörtípus azért különleges, mert a használt élesztőtörzzsel 13-16 Celsius-fokon végzik az erjesztést, így sokkal kevesebb erjesztési melléktermék (pl. észterek) keletkezik. Hagyományosan ezeket a söröket ezután 4-8 hétig 5 Celsius-fok körül tárolják, ami során az élesztők további melléktermékeket távolítanak el, így a végeredmény egy igen tiszta, dominánsan kenyérkovászos és mogyorós, leheletnyit karamelles sör lesz A Fehler gyengéden és selymesen malátás, nem virgonc komlózású, imádni fogják a hagyományos (sör)ízek kedvelői. Azonban más is fog altbiert hozni, a Kecskeméti Sörmesterek ugyanis egy Vörösbegy (Rotkelchen) nevű, düsseldorfi típusú altbierrel fognak megjelenni.
A Sörök a Möszjö Vödréből főzde neve ismerősen csenghet, a Mrs. Wheeler nevű porterük tavaly is kóstolható volt a feszten, még most is lehet pár helyen kapni üvegben. Ez alkalommal egy Professzor névre hallgató, vérbeli amerikai IPA-t hoznak, amit a gyantás-citrusos Citra komlóval főztek.
Egyeseknek a Bázis Sörfőzde neve is ismerősen csenghet, az Odilia nevű amerikai stout és a whiskymaláta felhasználásával készült Rocket után ezúttal egy KontinentALE nevű kontinentális ale-t főztek.
És ahogy az lenni szokott, most is jönnek újdonságok a kézműves sörfőzdéktől. Az Olasz féle Legenda Sörfőzde egyrészt elhozza a baromi jól sikerült Black IPA-ját, a Black Jack-et, amiben tökéletes egyensúly fedezhető fel a vibráló komlózás és a pörköltmaláta jellegzetes íze között. Másrészt egy Zöld Király nevű, Maris Otter malátából készült pale ale-t is hoznak újításképpen.
A Folyékony kenyér és a Sörbúvár is írt a Domján-féle Jubileum 20-ról, ez is igen érdekesnek ígérkezik. Kővári Gergő ezúttal egy hidegmálnázott, búzaélesztős Grabanc változattal fog jelentkezni, a Freaky Wheaty-vel. Hopfanatic Kiss Tamás újdonsága egy kókuszos californian pale ale lesz, az Alulu lesz. Ha még ez sem lenne elég, lesz Alakor nevű bio-sör is, vagy a Kaltenecker sörfőzdétől egy Blues IPA nevű black IPA.
Egyszóval különlegességekben most sem lesz hiány, ha törölközőt nem is, de hátizsákot erősen ajánlott hozni, mert ennyi finomságot egyszerre csak fejenállva lehet végigkóstolni, mindenképpen kell majd otthonra is menteni pár üveget.