A Lónyay utca ködös félhomályában két kézműves figura elég komoly kísérletezésbe kezdett a mai reggelen. Azt már eddig is tudtuk, hogy a kenyér lehet folyékony, de hogy sört kapjunk szilárd kenyér formájában, azzal eddig még csak nagyon kevesen kísérleteztek és legtöbbször a vége az lett, hogy kaptunk egy kenyeret, amibe úgy kellett belemagyarázni a sört, annyira nem érződött ki belőle. A Gólem Sörfőzde és a Butter Brothers nevű kézműves pékség viszont gondolt egyet és elkészített egy innovatív, borzalmasan jó kenyeret, amibe nem tucatlágert tettek, hanem egy black IPA-t, a Sötét Bunkót. És ha már sörös kenyér kóstolás, azért az mégiscsak úgy illik, ha a sört is mellékortyoljuk.
A Sötét Bunkó elsőre teljesen rácáfol a nevére, igazi jól öltözött, megnyerő mosolyú gentlemanként virtuóz komlóaromával nyit. A Gólemtól megszokott Simcoe-s fenyőerdő mellé belevegyül a Cascade citrusfelhője és úgy fickándozik mellettük a trópusi Galaxy komló, mint a pöttyöskendős Piroska a lekvárokkal teli kosárkájával. De senkinek ne legyen kétsége, egy Gólem nem ad nevet csak úgy, az első kortynál már le is hull az úriember álcája és a bunkó megmutatja a sötétebbik énjét. Barnásfekete, robusztus, szép testtel bíró sör bontakozik ki, a nagy sötétségben vígan úszkáló komlódarabkákkal. A pale ale maláta kenyérkovász ágyán hamar kibontakozik a karamelles-étcsokis íz, majd vad hullámként érkezik a végére a pörköltmaláta brutalitása. Ha pedig ez még nem lenne elég, hatalmas adag komlót is kapunk az arcunkba, a kortyérzetnél a fenyőgyanta és a limehéj ízkaraktere jelenik meg leginkább, a citromfüvesség és a friss fűszeresség kicsit háttérbe szorul. Kellemes, kicsit füstös ízt és enyhe keserűséget hagy maga után a szájban, ami mellett felsejlik a magasabb alkoholtartalom bizsergető melegsége. Vigyázzatok, mert lehet, hogy sötét, lehet, hogy bunkó, van stílusa és csábereje, könnyedén be fogja dumálni magát a poharatokba, hűtőtökbe, ágyatokba.
A Butter Brothers kenyere pedig méltó párja lett ennek a sörnek, bár a neve még nem tisztázódott, részemről tökéletesen megfelelne mondjuk a Bézs Tahó. A cipó tökéletesen adja vissza a sör ízvilágát, egyrészt a pörköltmaláta és egy enyhe mézes-karamelles íz is megjelenik benne, másrészt egészen hihetetlen, de a komlócitrus is kiérződik belőle. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mikor sütötték, citrusos-korianderes-fenyőgyantás illatfelhő árasztotta el az egész kócerájt. Nagyjából egy hete kóstoltam az alap söröskenyerüket is, ami szintén nagyon finom volt, de ez rávert vagy két testhosszat százon.
A kenyérből még holnap is fognak sütni a Butter Brothers-ben, ne hagyjátok ki, egészen különleges élmény.