A hétvégén lezajlott a Házisörfőző Konferencia, a fagyos szombati napon szinte roskadásig megtelt a Legenda Pub egyesületi terme, ami mindenképpen szép eredmény. Jó volt látni, hogy ennyi ember érdeklődik a házisörfőzés iránt, sokan jegyzeteltek, kérdeztek és saját tapasztalataikat is megosztották az előadások közben, ez pedig nagy hasznára vált főzőknek és lelkes rajongóknak egyaránt. Az előadások utáni sörkóstolás pedig kifejezetten érdekes eredményt hozott, egyben rávilágított arra is, hogy még ha ugyanazt a receptet is főzzük le, akkor is óriási különbség lehet két sör között.
Akik nem követték a konferencia híreit, azoknak most röviden: egy kísérleti sört főztünk le hatan, a koncepció lényege az volt, hogy ugyanazt a receptet főzzük le (Novemberrain Pale Ale itt), különbségek csak a használt vízben és az erjesztés vezetésében lehetnek. Minden egyszerűnek, könnyen kivitelezhetőnek hangzik. Ennek ellenére teljesen különböző sörök születtek, sokszor csak nyomokban voltak hasonlóságok fellelhetők. Szerencsére sikerült négy különböző palackból is lementenem itthoni kóstolásra (a maradék kettő sajnos/szerencsére teljesen elfogyott), így kicsit sterilebb környezetben is kielemezhettem őket. Az eredményekhez szándékosan nem írom oda, melyik sör kié volt (a fényképek sem kóstolási sorrendben vannak), a lényege ennek a cikknek inkább az, hogy felhívja arra a figyelmet, milyen sok pici részletből adódnak össze a megjelenő íz- és aromajegyek. Jöjjön tehát a nagy NRPA-teszt.
1.: A rozsdabarna színű, enyhén ködös sör, kicsit piszkosabb fehér, hamar illanó habot fejleszt. Száraz, fehérboros jellegű, csersavas, vágottfüves, enyhén citrusos aroma bukkan fel, nyomokban zöldalma is megjelenik. A kortyérzet először egy árpamalátás begyúrt kenyértésztás ízzel kezdődik, majd megjelenik az enyhén csersavas íz, kicsit el is uralkodik a sörön, talán csak a müncheni maláta kandikál ki kicsit az összképből, majd végül megjelenik az igen harmonikus keserűkomlózás. A test vékonyka, hiányzik a háttérből. Az utóérzet erősebben gabonás, kevésbe marad meg a keserűség, nyomokban citrusos jegyek is fellelhetők.
2.: Szinte kristálytiszta, nagyon kicsit világosabb, mint az előző, habja fehér, egy kicsivel tartósabb, mint az előző. Az aroma is intenzívebb, erőteljesebben jönnek elő a Cascade citrusos jegyei, kevés bodzás és enyhe gyantás illat is felröppen. Az ízben eleinte tejkaramellásan édes jegyek jelennek meg, majd egy kenyeres-rozsos vonal bontakozik ki, míg végül megjelenik az előzőnél erőteljesebb, de még mindig nem karcos keserűség. A test kicsit kifejezettebb, az élénkség is erőteljesebb. Utóíze sokkal komlódominánsabb, citrusos és fenyőgyantás jegyek váltakozva jelennek meg a lágyszájpadon egy gyengéd gabonás karakter kíséretében.
3.: Színre, hab állagára és tartósságára nézve meglepően hasonlít a 2. számú sörhöz. Az aroma kicsit erőteljesebb, citrusos-vágottfüves-korianderes, a gyantásság kevésbé érződik, viszont egy kis alkoholos aroma is megjelenik. A kortyérzet szintén nagyon hasonlít a 2. számű söréhez, talán a testesség itt még jobban megjelenik, kicsit szerethetőbb, kiegyensúlyozottabb lett ezáltal a sör. Az utóíz inkább a gabonás malátajegyekről szól, a komlóból egy harmonikus keserűség és egy kevés korianderzöldszerű karakter maradt csak, valamint egy kicsi zöldborsós felhang is megjelenik.
4.: Nagyon tiszta, aranybarna felé hajló sör, szép, paplanos, piszkosfehér habbal. Az aroma jóval gyengébb az előzőknél, kevés citrusosság és fenyőgyanta jelenik meg, enyhe kenyeres háttérrel, de csak nagyon vékonyan. Az íz enyhén árpamalátás, a vékony test miatt kicsit vizes, a keserűség pedig sokkal enyhébb, mint az előzőeknél, a sör sokkal inkább emlékeztet egy english pale ale-re. Az utóíz kicsit mézeskalácsszerű, kevés citrusos karakter által kísérve.
A teszt végeredménye, hogy a 2. és 3. versenyző hasonlított egymásra, míg az 1. és a 4. inkább külön utakon jártak. Remélem a jövőben még sok ilyen közös sörfőzés lesz betervezve, és minél több "homebrewer" fog becsatlakozni a játékba, mert ez azért mégis akkor a legjobb móka, ha 20-30, vagy még több italt lehet végigkóstolni.