Azt már többen bebizonyították, hogy a komló nem csak sörbe való. Gyógynövényként való felhasználása nagy hagyományokra tekint vissza, a belőle készült tea hosszú ideje használatos a népi gyógyászatban nyugtató-altató hatása miatt. A főváros nagy kézművessör-robbanását remekül lovagolta meg a Csokszkomló is, akik megmutatták, hogy bizony remek trüffeleket, sőt, akár fagylaltot is lehet a komlóból csinálni. Pár napja azonban a Sörblogok gyűjtőlap szerkesztője, Impavidus Mortalium hozott valami olyat, amire ha finoman akarnék fogalmazni, azt mondanám: eldobom az agyam. És állítólag mások is kísérleteznek ezzel a stílussal.
Ez a valami, ebben a kis pohárkában a készítő megfogalmazása szerint egy komlólikőr, ami egy érdekes eljárással készült. Először csinált egy komlótinktúrát 96%-os alkohollal, dugig pakolva újviági komlókkal, majd az egészet összekeverte egy erősebb sörlével, ami apátsági, Special B és tőzegen füstölt whiskymalátával készült és Galaxyval lett komlózva. Az így kapott keveréket likőrsűrűségűre forralta, majd ha ez nem lenne még elég, nullperces technikával áztatott bele még borókabogyót, fahéjat, kardamomot és narancshéjat is. Ez a kombináció pedig elég ütősnek bizonyult. A pohárkából felszálló, brutálerős ánizsos, fahéjas, kardamomos, komlógyantás aroma teljesen letaglózott, még úgy is nagyon megkívántam, hogy nem vagyok nagy rajongója a töményebb italoknak. Az íz pedig hozta, amit az aroma után várni lehetett, kőkemény malátás likőrösséggel a háttérben masszív gyantás és ánizsos felhangok, leginkább a Citra komló karakterével az élen. Talán a keserűség az, amin lehetne még egy kicsit finomhangolni, de az ital még csak két hónapja érik, lehet, hogy fél év alatt az idő kellően összesimítja az ízeket. MIndenesetre egy biztos, egy ilyenfajta likőrnek biztosan lenne helye bármelyik újhullámos sörözőben és valószínűleg nem rohadna a kocsmárosok nyakára. Szerintem nem győznének utánpótlásért könyörögni.